Csákvár története Nevezetességek Vértes Múzeum Közlekedés Étkezés-szállás info Program ajánló Eseménynaptár Galéria


Műemlékek Csákváron

Esterházy-kastéy


Az Esterházy-kastélyt eredetileg barokk stílusban Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján. 1781-1823 között többször átalakították, ekkor kapta Charles Morerau által mai klasszicista formáját. A főúri rezidencia különleges értéke volt a 77 ha. területű angolpark, melyet a kastély építkezéseivel párhuzamosan részletes és szakszerű tervek alapján évtizedek munkájával alakítottak ki. A kastélyhoz tartozó rész felújítása - a kerti építményekkel együtt - a mai napig tart. A kéttornyú római katolikus templomot Esterházy Ferenc építtette 1748-ban, a régi szentély felhasználásával. 1760-ban Fellner Jakab majd a XIX. század közepén valószínűleg Ybl Miklós tervei alapján építették át. Szentélyében a mennyei seregek vezérének, Szent Mihály arkangyalnak fehér márvány szobra magasodik. A község református temploma 1749-86 között épült és 1836-ban alakították át. Az evangélikus templomot 1870-ben szentelték fel. Az Esterházyak 1821-ben gyógyszertárat, 1832-ben uradalmi kórházat létesítettek. Esterházy Miklós Móric zárdát óvodával és iskolával, szegényházat, katolikus kört alapított, támogatott. 1833-ban a Szatmári Irgalmas Nővérek szerzetes rendjét fogadta be. Az Esterházy kastély 1954-től tüdőszanatóriumként, majd általános kórházként működik.

zöld-barna

Építését 1760-65-ben kezdték meg, először egy udvarházat, majd 1778-ban a fertődi kastély mintájára Fellner Jakab tervei alapján késő barokk-rokokó stílusban épült fel a kastély. Egy későbbi átalakításban Göttz Anton építész tervei alapján történtek változások. Az 1810-1814-es földrengések után újjá kellett építeni, mert lakhatatlanná vált. Charles Moreau tervei alapján történt az átépítés a Versaillesi kastély mintájára klasszicista stílusban. A hátsó udvari homlokzat megmaradt eredeti állapotban. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt. Összesen mintegy 365 helységből állt . A kastély előkertjében vörös márványból készült kettős díszkút látható, melyet barokk stílusú bronz emberi álarc díszít. A díszudvart két szárny szegélyezi észak és dél felöl, szemben a kastély egyemeletes tömbje. A főbejárat előtt dór oszlopos kocsifelhajtós oszlopcsarnok helyezkedik el. A hátsó kerti homlokzat park felöli oldalán 4 db korinthoszi oszlop tartja fogsorpárkányzatú korlátlábak sorából álló mellvédet. Ennek közepén található a két griffmadár által tartott Esterházy pajzscímer. A mai konyha és ebédlő, régen istálló és lovarda volt. Az épület 1954 óta TBC kórház, majd a Fejér Megyei Szt.György Kórház Csákvári Intézeteként működik.

zöld-barna

A kastélyhoz tartozó park, klasszicista angolpark. Már 1779-től kezdve tervezték és gondozták. Közel 400 féle fafajtát ültettek, melyekből még ma is láthatók a medditerrán fenyők, a 200 éves platánfa, és a gesztenyefák. A kertben a család a kor akkori ízlésének megfelelő kerti építményeket építtetett, melyeket ma Pietro Rivetti olasz festő képeiből ismerünk. Az építmények anyagához felhasználták a vértesszentkereszti templom romjait. Elkészült már a kertben a Szt.Háromság szobor, a "Napóra", a műbarlang, ami a "Pokol-menyország" elnevezést kapta.

 

 

 KAPCSOLAT

 

 Postacím:

 8083 Csákvár

 Szabadság tér 9.

 

 Tel: 22/582-310

 Fax: 22/354-135

 E-mail:

titkarsag@csakvar.hu

 

 ÖNKORMÁNYZAT

 

 Köszöntő

 Képviselő-testület

 Ülések meghívója

 Önkormányzat hivatal

 Nyomtatványok

 Csákvári Önk. Társulás

 Járási kirendeltség

 

 

KÖZZÉTÉTEL

 

Közérdekű hírek

Tudósítások

Orvosi rendelés

Üvegzseb

Társadalmi egyeztetés

Hírmondó

Jegyzőkönyvek

Rendeletek

 

 

 

GAZDASÁG

 

Térkép

Befektetés, beruházás

Településrendezési terv

Turisztikai koncepció

 

 

ÉRTÉKEINK

 

Fazekasság

Kórusművészet

Lovas hagyományőrzés

Gasztronómia

Természeti értékek

Sport

Díszpolgáraink

Testvérvárosok

 

TURIZMUS

 

Csákvár története

Nevezetességek

Közlekedés

Étkezés-szállás info

Program ajánló

Eseménynaptár

Galéria