Főoldal Képviselő-testület Ülések Önkormányzati Hivatal Nyomtatványok Csákvári Önk.Társulás

2016.01.25.

A Magyar Kultúra Napja


Csákvár lakossága január 23-án az Önkormányzat szervezésében ünnepi műsorral emlékezett meg a Magyar Kultúra Napjáról. A közönség először az Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2. 3. és 4. osztályos tanulóiból álló dráma szakkör előadásában Arany János: A bajusz című költeményének átdolgozását tekinthették meg. A kedves tanító mesét színpadra alkalmazta és rendezte felkészítő tanáruk: Czvikli Imréné. Ezután Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban című költeménye hangzott el Horváth Krisztián előadásában.

Illés Szabolcs polgármester úr köszöntő szavai után ünnepi beszédet mondott Melegh Vilmos, a Nagyváradi Nemzeti Színház színművésze, a Kultúra Lovagja. A művész úr hangsúlyozta, hogy a magyarság mindig is igyekezett megőrizni kulturális örökségét és továbbadni a felnövekvő nemzedékeknek évszázadokon keresztül, a kultúrája miatt tudott megmaradni Európában, és nekünk ma itt, Európa közepén élőknek ezt a küldetést tovább kell vinnünk.

A Magyar Kultúra Napját 1989. óta annak emlékére ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegének megírását. A művész úr megemlékezett nemzeti imánk születéséről, hangsúlyozva, hogy az valóban közbenjáró imádság a Magyarok Istenéhez, mindenki magához közelállónak érzi, ezért is tudott megmaradni. Ezután megindító előadásában elszavalta a teljes költeményt, ahogy csak ritkán hallhatjuk.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az ünnepség keretében „Csákvár Ifjúsági Díja” kitüntető cím átadására került sor. Csákvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Csákvár Ifjúsági Díja’ kitüntető címben részesítette Németh Orsolyát a kézilabda sportban és a tanulásban is elért kimagasló teljesítményéért és eredményeiért.

Az ünnepi műsort a 2013-ban Csákváron alakult Csámborgó Zenekar nagy sikerű műsora zárta - „Ha költenél, s van rá költség” címmel. Az együttes népdalokat, verseket ad elő összegyúrva különböző zenei műfajokkal. „Csámborogni” hívják a hallgatóságot, rácsodálkozni a világra, nyitott füllel és szemmel járni, hagyni, hogy az intuíciók megérintsenek bennünket. A Csámborgó Zenekar üzenetet is küldött a Magyar Kultúra Napjára: „Úgy legyünk büszkék magyarságunkra, hogy közben világpolgárként tudunk gondolkodni. Úgy ápoljuk, gondozzuk gyökereinket, hogy közben az erdő többi fáját is tiszteljük. Legyen hazánk, házunk a nagyvilágban, de tudjuk azt is, hogy tágabb otthonunk a Föld nevű bolygó, melyben testvérünk minden ember.” Előadásukban megszólalt pl. Radnóti Miklós Jimmy Hendrix-szel karöltve, vagy Petőfi Sándor költeménye a funky lüktetésével. Műsorukat vetítéssel is színesítették, amelyben magyar költők versei hangzottak el neves színművészeink tolmácsolásában. Előadásuk méltó megemlékezés volt a magyar kultúra értékeiről.

(Köszönjük Kaszap Imréné Mártinak a virágdekorációt, Szakál Borostyánnak a konferálást Némedi Istvánnak a fotókat, Horváth Józsefné Margitka és Hartégen Gyula önzetlen felajánlását a fellépők megvendégelésére)


__________________________________________________________________________

 

 KAPCSOLAT

 

 Postacím:

 8083 Csákvár

 Szabadság tér 9.

 

 Tel: 22/582-310

 Fax: 22/354-135

 E-mail:

titkarsag@csakvar.hu

 

 ÖNKORMÁNYZAT

 

 Köszöntő

 Képviselő-testület

 Ülések meghívója

 Önkormányzat hivatal

 Nyomtatványok

 Csákvári Önk. Társulás

 Járási kirendeltség

 

 

KÖZZÉTÉTEL

 

Közérdekű hírek

Tudósítások

Üvegzseb

Társadalmi egyeztetés

Hírmondó

Jegyzőkönyvek

Rendeletek

 

 

 

GAZDASÁG

 

Térkép

Befektetés, beruházás

Településrendezési terv

Turisztikai koncepció

 

 

ÉRTÉKEINK

 

Fazekasság

Kórusművészet

Lovas hagyományőrzés

Gasztronómia

Természeti értékek

Sport

Díszpolgáraink

Testvérvárosok

 

TURIZMUS

 

Csákvár története

Nevezetességek

Közlekedés

Étkezés-szállás info

Program ajánló

Eseménynaptár

Galéria