Fazekasság Kórusművészet Lovas hagyományőrzés Gasztronómia Természeti értékek Sport Díszpolgáraink Testvérvárosok

Gasztronómia

Csíkvarsai Csípős Csodafalat

Csíkvarsai csodafalat


Hozzávalók (5 személyre):
60 % szürkemarha nemes hús, 40 % hasalja szalonna, fokhagyma, kömény, cukor, szegfűbors, őrölt csípős házi paprika

Elkészítés: A Csákvár melletti Csíkvarsai-rétnek – természetvédelmi terület – mindig is jellemzője volt a szilaj marhatartás. Az itt legelő szürkemarha húsa egyesíti a mocsár jellegű élőhely több száz fűszer- és gyógynövényének zamatanyagát, amelyet az ásványi anyagok tesznek egyedivé – a hús így maga is fűszerezett. A legalább öt éves – vagy ennél idősebb -, nemes részekből álló húst hosszabb csíkokra vágjuk, besózzuk és ferdére állított lapokon lecsurgatjuk. Az így elkészített húst hasalja szalonnával és a fűszerekkel összekeverjük, ledaráljuk, és vastag szalámibélbe töltjük. Több napon át hidegen füstöljük.

Csákvári Talkedli (Tarkedli)

Tarkedli


Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 dkg élesztô, 2 tojás, 5 dl tej, 10 dkg cukor, olaj vagy zsír a kisütéshez, 25 dkg lekvár

Elkészítés: A lisztet egy 3 literes tálba öntjük, és közepébe egy mélyedést készítünk. 2 dl langyos tejben elkeverünk 2 dkg cukrot és ebbe a mélyedésbe öntjük, majd hozzámorzsoljuk az élesztőt és kissé megkelesztjük. Most a kovászhoz keverjük a 2 tojás sárgáját, pici sót, a többi tejet, és az egészet jól bedagasztjuk. Egész gyenge, lágy tésztát kapunk. Melegített fedővel lefedjük, és háromnegyed órán át kelesztjük. Ezután hozzákeverjük a 2 tojás keményre vert habját, s azzal még néhány percig újrakelesztjük. Talkedli sütőben zsírt forrósítunk, zsíros kanállal a tésztából beleszaggatunk és nem túl gyorsan – hogy a közepe is átsüljön – mindkét oldalát megsütjük. Cukorral meghintve, lekvárral melegen tálaljuk. (Négy személy részére, fele mennyiség is elegendő.) A cserép talkedli sütő a csákvári fazekasok ismert terméke, amely több kerek tálacskából áll, annyiból, ahány talkedlit kívánnak benne sütni. Általában annyiból, amennyi gyerek volt, hogy egyszerre kaphassák meg a fánkjukat. Ha nagyobb volt a család, két sütőt is használtak. A fazekas ezeket a tálakat külön-külön csinálta, és változatos formában illesztette össze köralakban, háromszögben, szőlőfürtszerűen. Lehetett két, szépen megformált füle vagy kicsi nyele, némelyiknek három lába volt, hogy közvetlenül rá lehessen tenni a parázsra.

 

 

 KAPCSOLAT

 

 Postacím:

 8083 Csákvár

 Szabadság tér 9.

 

 Tel: 22/582-310

 Fax: 22/354-135

 E-mail:

titkarsag@csakvar.hu

 

 ÖNKORMÁNYZAT

 

 Köszöntő

 Képviselő-testület

 Ülések meghívója

 Önkormányzat hivatal

 Nyomtatványok

 Csákvári Önk. Társulás

 Járási kirendeltség

 

 

KÖZZÉTÉTEL

 

Közérdekű hírek

Tudósítások

Orvosi rendelés

Üvegzseb

Társadalmi egyeztetés

Hírmondó

Jegyzőkönyvek

Rendeletek

 

 

 

GAZDASÁG

 

Térkép

Befektetés, beruházás

Településrendezési terv

Turisztikai koncepció

 

 

ÉRTÉKEINK

 

Fazekasság

Kórusművészet

Lovas hagyományőrzés

Gasztronómia

Természeti értékek

Sport

Díszpolgáraink

Testvérvárosok

 

TURIZMUS

 

Csákvár története

Nevezetességek

Közlekedés

Étkezés-szállás info

Program ajánló

Eseménynaptár

Galéria